Temu maakt gebruik van ‘dark patterns’

Temu

Verschillende Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen Temu. Volgens hen gebruikt de Chinese webwinkel dark patterns om consumenten te beïnvloeden.

De Consumentenbond en de andere Europese consumentenorganisaties vinden dat Temu zich niet aan de nieuwe Europese wetgeving (DSA) houdt. Zo informeert het platform consumenten onvoldoende over wie de verkopers zijn op het platform. Daarnaast geeft de webwinkel te weinig informatie over de veiligheid van producten. Ook maakt Temu niet duidelijk op basis van welke criteria consumenten producten te zien krijgen. 

Duurdere producten

Temu maakt ook gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden, zogenaamde dark patterns. Zodra consumenten op een product hebben geklikt, krijgen ze bijvoorbeeld duurdere versies voorgeschoteld. Ook maakt Temu het onnodig moeilijk voor klanten om hun account op te heffen. Dat is volgens Europese wetgeving niet toegestaan. 

De Chinese webwinkel ligt al langer onder vuur. eerder dit jaar beschuldigde een Duitse consumentenorganisatie Temu ervan consumenten te misleiden met productrecensies en de manier waarop de winkel kortingen weergeeft.