#2 : De buitenlandse prins

De buitenlandse prins

Gefeliciteerd! Jij bent de gelukkige ontvanger van dit bericht. Fortuin en rijkdom zijn binnen handbereik.

De oudste truc ter wereld?

Om een goed beeld te krijgen van online oplichting, duiken we eerst de geschiedenis in. We gaan terug naar de 19e eeuw! Toen maakte de wereld kennis met een fenomeen dat bekend staat als De Spaanse Gevangene.

spaanse edelman

Veel mensen ontvingen toen een handgeschreven brief.

De boodschap was afkomstig van een rijke edelman die beweerde opgesloten te zitten in een Spaanse gevangenis. In de brief stond te lezen dat hij zijn rijkdom (geld, goud en juwelen) in veiligheid wilde brengen. 

Als jij hem daarbij kon helpen, zou je een deel van de schat krijgen!

En je voelt hem al aankomen....

Als je geld had opgestuurd, hoorde je daarna helemaal niets meer. De oplichters verzamelden gewoon al die enveloppen met geld en gingen door met het benaderen van nieuwe slachtoffers.

Omdat de boeven meestal in het buitenland woonden, was het voor de politie lastig om daar iets aan te doen.

Dat werd nog eens versterkt met de komst van het internet. Nu hoefden ze niet meer handmatig al die brieven op de post te doen. Ze konden gewoon lukraak e-mails de wereld insturen. 

De Nigeriaanse Prins.

Omdat veel van die mails vanuit Nigeria afkomstig waren, staat deze vorm van oplichting nu bekend als de "Nigeriaanse prins" in plaats van de Spaanse gevangene.

nigeriaanse prins

Deze vorm van oplichting staat bekend als voorschotfraude.

Je doet een kleine aanbetaling omdat je verwacht een veel grotere beloning te krijgen. Wat maakt dat kleine bedrag nou uit? denk je dan.

​In 2024 is voorschotfraude aan de orde van de dag!

Het zijn misschien geen prinsen meer, maar ze zijn wel gek op verkoopsites zoals Marktplaats, Tweedehands, Facebook Marketplace en Ebay. 

digital course

Stel, jij verkoopt een duur schilderij.

Dan kan het zijn dat een internationale verkoper enthousiast in de pen klimt. Hij wil er graag 5000 euro voor betalen en vraagt wat de verzendkosten zouden zijn naar bijvoorbeeld New York.

duur schilderij

Jij geeft door dat de verzendkosten 350 euro zijn.

Dan antwoordt hij "akkoord" en vraagt bij welke bank je zit, je bankrekeningnummer en je naam. Heb je al een idee wat er daarna volgt?

Jij maakt dus een relatief klein bedrag over. En van hem hoor je nooit meer wat.

En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken:




What's next?

Nu je op de hoogte bent van al die gouden bergen in het buitenland, zoeken we het in de volgende module dichterbij huis: je krijgt een berichtje van een vriend of familielid!

Module 2 afgerond!

NEXT UP: Vriend in nood


Je wordt automatisch doorgeschakeld, of klik op bovenstaande knop.